Szlovák-ügyben egyetértenek a magyar parlamenti pártok

MTI
2006.09.04. 21:15

Egyetértés mutatkozott a parlament külügyi bizottságának hétfői budapesti ülésén a külügyminiszter, a kormányoldali és az ellenzéki képviselők között a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulások, valamint a magyarországi szlovákellenes jelenségek értékelésében.

A Fidesz álláspontját ismertető Németh Zsolt bizottsági elnök, Kozma József (MSZP), a testület alelnöke és mások is egyetértettek abban: egyértelmű ok-okozati összefüggés állítható fel a szlovákiai magyarellenes atrocitások és a szélsőségesen nacionalista, Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kormánykoalícióra kerülése között.

"Mindkét országnak elemi érdeke, hogy helyreálljon a nyugalom és a béke, és a Szlovákiában élő magyarok, illetve a magyarországi szlovákok egyaránt biztonságban érezzék magukat, a feszültség ne eszkalálódjon" - jelentette ki az ülésen Göncz Kinga külügyminiszter.

Göncz Kinga kedden Pozsonyban a visegrádi együttműködésben résztvevő országok (V4) külügyminiszteri találkozója margóján kétoldalú megbeszélést is folytat szlovák kollégájával, Ján Kubissal.