Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Magyarország fokozatosan nyitja meg munkaerőpiacát

MTI
2006.09.05. 16:22

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szerint Magyarország fokozatosan, a valós munkaerő-igényhez igazodva nyitja meg munkaerőpiacát a román és a bolgár munkavállalók előtt, Románia és Bulgária uniós csatlakozását követően, ismertette Kiss Péter, a szaktárca vezetője kedden sajtóbeszélgetésen.

A miniszter elmondta, hogy Magyarország legalább az első két évben élni kíván a tervezet szerint az átmeneti korlátozás lehetőségével, ez azonban csak az egyéni munkavállalókra vonatkozik, a szolgáltatás-nyújtás keretében megvalósuló munkavállalást illetően Magyarország számára nincs önálló döntési lehetőség. Kiss Péter hangsúlyozta, azt javasolják, hogy ahol a gazdaságban többlet munkaerőre van igény, ott kerüljön sor a munkaerőpiacra jutás könnyítésére, ahol viszont erre nincs szükség, ott maradjon fenn a jelenlegi munkavállalási engedélyezési rendszer. A fokozatos nyitás területeinek meghatározása a munkaerő-piaci prognózis és a külföldieknek korábban kiadott munkavállalási engedélyek alapján történik majd.

A tervezetet a napokban nyújtja át a szakmai szervezeteknek egyeztetésre a minisztérium.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?