Vitanap lehet a kampányfinisben

MTI
2006.09.07. 18:37

A kormányoldal és a Fidesz is parlamenti vitanapot kezdeményezett szeptember 19-re; az ellenzéki párt a Gyurcsány-kormány 100 napjáról, a kormányoldal pedig az Új Magyarország Fejlesztési Tervről vitázna. Répássy Róbert a Fidesz frakcióigazgatója csütörtökön az MTI-nek elmondta: "A Gyurcsány-kormány 100 napja: az első és a második Gyurcsány-csomag" címmel kezdeményezték a vitanapot a szeptember 18-án kezdődő őszi ülésszak második ülésnapjára.

Szintén erre a napra kezdeményezett vitanapot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Új Magyarország Fejlesztési Tervről - ezt már korábban bejelentette Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos. Répássy Róbert szerint nem kizárt, hogy két külön napon, vagy egy napon egymás után tartsák a minimum 4 órás vitanapokat, az viszont a különböző témák miatt nehezen képzelhető el, hogy összevonják a kettőt. Mint mondta, a házbizottság jövő heti ülésén döntenek majd ügyben.

A házszabály szerint a politikai vitákat az Országgyűlés az indítvány benyújtásától számított tizennégy napon túl és huszonnyolc napon belül tartja meg. Ezt azt jelenti, hogy a Fidesz által kezdeményezett vitanapot szeptember 29-ig, a kormányoldalét pedig október 2-ig kell megtartani. Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az ügyben péntekre ígért tájékoztatást.