Jenő
-3 °C
6 °C

Miskolcon munkára kötelezték a gyermeksevészeket

MTI
2006.09.07. 21:06

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház igazgatója ügyeleti munka ellátására kötelezte a gyermeksebészet orvosait - ezt maga az intézmény igazgató főorvosa, Csiba Gábor közölte az MTI-vel csütörtökön este. Az igazgató cáfolta azt a több televízió híradásában megjelent információt, miszerint vészhelyzetet, vagy rendkívüli helyzetet hirdetett volna ki az intézmény Gyermekegészségügyi Központjának gyermeksebészeti osztályán, de - mint mondta -, valóban arra kötelezte az ott dolgozó orvosokat, hogy a folyamatos betegellátás érdekében a törvényes munkaidőn túl is dolgozzanak.

Hangsúlyozta, hogy korántsem miskolci specialitásról van szó. Emlékeztetett, hogy az orvosok munkaideje heti 40 + 8 óra, ezen kívül 12 órás túlmunkát, ügyeletet végezhetnek, önkéntesen. A gyermeksebészeti osztály orvosai közölték: ez utóbbit nem tudják vállalni, a kórház igazgató főorvosa ugyanakkor - munkáltató jogkörét gyakorolva - mégis erre kötelezte őket, a betegellátás folyamatossága miatt. Csiba Gábor hozzátette: megérti orvostársai elkeseredését, hiszen július elsejétől a kormányzat egészségügyet is érintő drasztikus intézkedése miatt jelentősen, 12-14 százalékkal csökkent a kórháznak az a pénzügyi kerete, amelyből a gyógyító munkát végzőknek kifizethetik az ügyeleti díjat.

A főigazgató az MTI-nek elmondta: a sebész kollégák tudomásul vették, hogy elrendelte az úgynevezett rendkívüli esetekre vonatkozó ügyeleti szolgálatot. Mint rámutatott, a folyamatos ellátás biztosítása jelen körülmények között - vagyis a pénzügyi keret csökkenésével - rendkívüli esetnek minősül.

Ez az intézkedés lehetővé teszi, hogy a gyereksebészeti osztályon dolgozó orvosokat, műtősöket, labor- és röntgen-asszisztenseket túlmunkára kötelezzék. A dolgozókkal a kórház vezetése a tárgyalásokat tovább folytatja - tette hozzá Csiba Gábor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?