Árpád
-2 °C
3 °C

Egyházak megállapodása a hitoktatásról

MTI
2006.09.21. 17:31

Órarendbe iktatott kötelező tárgyként biztosítják a hit- és erkölcstan oktatásának feltételeit a katolikus, a református és az evangélikus iskolákban azoknak a gyerekeknek a számára, akiknek a szülei a másik egyház tanítását igénylik. A katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetőinek előző nap aláírt megállapodásáról a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodája csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

Az egyezmény a katolikus közoktatási intézményekben folyó református és evangélikus, illetve a református és evangélikus iskolákban folyó katolikus hitoktatásról szól. A dokumentumot Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke, és Ittzés János evangélikus elnök-püspök írta alá.

Az egyházak megállapodtak abban, saját intézményeikben órarendbe iktatott kötelező tárgyként, az intézmény hitoktatásra fordított heti óraszáma szerint, általában heti két órában biztosítják a másik fél hitoktatását igénylő szülők gyermekei számára a hit- és erkölcstan tanításának optimális feltételeit, a helyi viszonyoknak és a másik egyház személyi feltételeinek megfelelően.

A dokumentum szerint az intézmények nem kötelezhetik a tanulókat más, nem saját felekezetű hittanórák látogatására. Ha viszont a tanévnyitó, tanévzáró istentisztelet vagy szentmise keretében van, a más vallású gyermekek is kötelezhetők a részvételre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?