Aliz
6 °C
14 °C

Készen áll a választások informatikai háttere

MTI
2006.09.22. 16:21

Pénteken tartották az Országos Választási Irodában az október 1-jei önkormányzati választás szavazatösszesítésének főpróbáját. Rytkó Emília, az OVI vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a felkészítések, előkészületek befejeződtek, a választási iroda munkatársai készen állnak a választás technikai lebonyolítására. Szeptember 26-án még egy próbát tartanak, akkor az országban 12.500 jegyzőkönyvvezető tölti ki a próba-adatlapokat, továbbítják azokat és ellenőrzik az összefüggéseket.

Farkas Lajos informatikai főtanácsadó megjegyezte, a próba lényege, hogy egy minőségellenőrző cég auditálja a számítógépes rendszert, illetve, hogy az informatikai rendszerrel dolgozók kellő rutint szerezzenek a rendszer üzemeltetésében. A központi adatbázis egy speciális másolatához hozzáférést biztosítanak a hírügynökségeknek, televízióknak, hogy azok saját táblázatokat, diagrammokat tudjanak az adatokból generálni, tette hozzá.

Tájékoztatása szerint az interneten a választás napján folyamatosan nyomon lehet majd követni a választási részvételt, a szavazókörök bezárása után pedig az előzetes eredmények alakulását. Mint megjegyezte, várhatóan 5-10 percenként fognak frissülni a www.valasztas.hu oldalon az adatok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?