Árpád
-2 °C
3 °C

A külügyminiszterek adták át a kibővített szlovák-magyar iskolát

MTI
2006.09.29. 13:33

Göncz Kinga magyar és Jan Kubis szlovák külügyminiszter átadta a felújított és kibővített Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát Tótkomlóson pénteken.

"A Szlovák Köztársaság új kormány egyértelműen hitet tett a határon túl élő szlovákok és különösen a Magyar Köztársaságban élő szlovákok iránti gondoskodása folytatása, elmélyítése és hatékonyabb tétele mellett" - mondta az avatási ünnepségen Jan Kubis.

Az új iskola átadását a partnerség és a kölcsönös megértés szép példájának nevezte Kubis. "Annál is értékesebb, mivel egy olyan időszak végén kerül rá sor, amikor a jó szlovák-magyar szomszédi viszonyban bizonyos nem kívánatos felhangok jelentek meg" - mondta. "A két fél konstruktív hozzáállásának, valamint Göncz Kinga miniszter asszony személyes igyekezetének köszönhetően ezt a szituációt folyamatosan sikerül leküzdeni".

Göncz Kinga az iskola felújítását az összegfogás szép példájának nevezte, mert - mint kiemelte - a költségekben egyebek mellett szlovák és magyar állami pénz is benne van. A külügyminisztérium szóvivője szerint a felújításhoz az Országgyűlés címzett támogatás formájában 423 millió forint, a szlovák kormány pedig 2005-ben egy millió korona támogatást nyújtott az intézménynek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?