A külügyminiszterek adták át a kibővített szlovák-magyar iskolát

MTI
2006.09.29. 13:33

Göncz Kinga magyar és Jan Kubis szlovák külügyminiszter átadta a felújított és kibővített Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát Tótkomlóson pénteken.

"A Szlovák Köztársaság új kormány egyértelműen hitet tett a határon túl élő szlovákok és különösen a Magyar Köztársaságban élő szlovákok iránti gondoskodása folytatása, elmélyítése és hatékonyabb tétele mellett" - mondta az avatási ünnepségen Jan Kubis.

Az új iskola átadását a partnerség és a kölcsönös megértés szép példájának nevezte Kubis. "Annál is értékesebb, mivel egy olyan időszak végén kerül rá sor, amikor a jó szlovák-magyar szomszédi viszonyban bizonyos nem kívánatos felhangok jelentek meg" - mondta. "A két fél konstruktív hozzáállásának, valamint Göncz Kinga miniszter asszony személyes igyekezetének köszönhetően ezt a szituációt folyamatosan sikerül leküzdeni".

Göncz Kinga az iskola felújítását az összegfogás szép példájának nevezte, mert - mint kiemelte - a költségekben egyebek mellett szlovák és magyar állami pénz is benne van. A külügyminisztérium szóvivője szerint a felújításhoz az Országgyűlés címzett támogatás formájában 423 millió forint, a szlovák kormány pedig 2005-ben egy millió korona támogatást nyújtott az intézménynek.