Egy éven belül elkészül az új külügyi stratégia

Index
2006.10.10. 14:48

Jövő nyárig, legkésőbb őszig elkészül Magyarország új külügyi stratégiája, mondta Göncz Kinga külügyminiszter a Freidrich Ebert Stiftung, egy német alapítvány által szervezett előadáson. A miniszter asszony szerint a stratégiával többek között választ kell adni arra az instabilitást mutató képre, melyet a jelenlegi belpolitikai helyzet okozott, és ami az eddigi 16 évben nem jellemezte Magyarországot.

Az új stratégia megalkotása azért szükséges, mert a rendszerváltás utáni látványos céljaink már teljesültek (NATO, EU), de foglalkozni kell a kevésbé láthatóakkal, például az ország arculatával, és identitásunkkal az EU-csatlakozást követően.

Göncz Kinga szerint az első lépésben kutatók bevonásával értékelni kell a jelenlegi helyzetet, majd fel kell mérni az ország erősségeit és gyengeségeit, hogy ezeket később a megfelelő helyen lehessen kezelni, és a stratégiát is ezekre lehessen építeni. Kiemelte, hogy a folyamat fontos része a közös gondolkodás a kutatók és a minisztériumi munkatársak között. A miniszter asszony a munkába szeretné bevonni a gazdasági és a kulturális tárca munkatársait is, hiszen a külkapcsolatok sokszínűsége miatt nem elég a diplomáciai szempontokat figyelembe venni.