Mátyás
-6 °C
1 °C

A héten kezdődik az országos bértárgyalás

MTI
2006.10.24. 04:18
A héten kezdődik meg az Országos Érdekegyeztető Tanács szakbizottságaiban a tárgyalás a jövő évi költségvetésről, a versenyszférának ajánlható béremelési mértékről, pénteken már a fórum plenáris ülése is foglalkozik ezekkel a témákkal.

Az eddigi kormányzati megnyilatkozások szerint a következő két évben nem lehet a reálbérek javulására számítani. A szakszervezetek ha nem is a korábbi évek reálbérjavulását, de legalább egy minimális emelést szeretnének elérni, a munkáltatói érdekképviseletek a kedvezőtlenebb adó- és járulékszabályokra hivatkozva a minél alacsonyabb béremelésben érdekeltek.

Egy évvel ezelőtt az október elején kezdett egyeztetésen hosszú ideig csak a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek vettek részt, a kormányzat és a nyilvánosság nem szerzett információkat a tárgyalások eredményéről. A megegyezés szerint a 3,5 százalékos reálkereset javulás elérése érdekében 4-5 százalékos bruttó keresetemelést javasoltak a versenyszférának, illetve több évre szóló minimálbéremelésben, a szakképzetteknél bérminimum alkalmazásában is sikerült egyezségre jutni.