Béla
13 °C
27 °C

Öt és fél milliárd a miskolci panelprogramra

MTI
2006.11.10. 14:35

Gyors ütemben folytatódik Miskolc panelházainak felújítása, jövőre erre a célra összességében 5,5 milliárd forint jut, közölte Tompa Sándor, az önkormányzati panelprogram biztosa egy tízemeletes épület felújítás utáni átadásán pénteken. A panelprogram keretében ebben az évben 2.854 lakás felújítására nyílik lehetőség, a beruházás összes költsége 2,4 milliárd forint, mondta Tompa Sándor. Az összeg egy-egy harmadát az önkormányzat és a költségvetés biztosította, a harmadik harmadát pedig a lakóközösségek teremtették elő.

Jövőre erre a célra összességében - az ideihez hasonló konstrukcióban - 5,5 milliárd forint jut, ebből 5.353 panellakás korszerűsítése, felújítása valósulhat meg. Mindezek ellenére Miskolc 48 ezer panellakásának megújulása még hosszú évekig eltart, vélekedett az önkormányzati biztos. Hozzátette, hogy a kivitelező cégek véges kapacitása nem teszi lehetővé a program további gyorsítását, bár a "felülről nyitott számla erre akár több pénzt is biztosítana".

A Miskolc avasi városrészében pénteken átadott tízemeletes panelház a maga nemében ritkaságnak számít. Az épület tetejére napkollektorokat szereltek, az ebből nyert energia segítségével mind a fűtés, mind pedig a melegvíz számlái "barátságosabbak" lesznek a lakóknak, akik ezentúl egyedileg tudják szabályozni fűtésüket.