A NATO-főtitkár pótolja elmaradt látogatását

MTI
2006.11.10. 15:41

Magyarországra látogat jövő hétfőn a NATO-főtitkár, Jaap de Hoop Scheffer, jelentették be Brüsszelben. A NATO pénteki közleménye szerint a holland politikus Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Szekeres Imre védelmi miniszterrel folytat majd megbeszéléseket.

A jövő heti út az október elejére tervezett, de elmaradt látogatás pótlására szolgál. Jaap de Hoop Scheffer ugyanis a november végi rigai NATO-csúcstalálkozó előtt, annak előkészítése céljából végigjárja az összes tagállamot. Ennek keretében eredetileg október 6-án utazott volna Budapestre. Ezt azonban - mint James Appathurai, a katonai szövetség szóvivője néhány nappal a tervezett látogatás előtt bejelentette - magyar kérésre elhalasztották. A halasztást a magyarországi belpolitikai fejlemények magyarázták. Appathurai már ekkor leszögezte, hogy a NATO-főtitkár egy későbbi időpontban, még a rigai csúcs előtt ellátogat Magyarországra. De Hoop Scheffer emellett jelen volt az október 23-i, a magyar forradalom 50. évfordulóján tartott budapesti megemlékezésen is.

A NATO rigai csúcstalálkozóján témák egész sorát vitatják majd meg a NATO jelenlegi akcióitól (Afganisztán, Koszovó) a szövetség képességfejlesztési tervein át (gyorsreagálású erő, szállítógépek vásárlása, a terrorellenes technológiák fejlesztése) a különböző politikai vonatkozásokig (mint a további bővítés és a partnerségi rendszer fejlesztése). A hétfői budapesti megbeszéléseken ezek mellett nyilván szóba kerülnek más ügyek is, így például a NATO-támogatással kiépítendő lokátorrendszer kérdése, amelynek egyik helyszínéről az elmúlt két évben heves vita folyt Magyarországon.