Az SZDSZ jövő héten dönt Demszky mandátumáról

MTI
2006.11.15. 19:20

Geberle Erzsébet és Csécsei Béla közül kerülhet ki Demszky Gábor utóda a parlamentben, közölte az SZDSZ budapesti elnöke. Lakos Imre elmondta, hogy kedden este a párt budapesti választmánya meghallgatta mindhárom jelölt elképzeléseit arról, hogy miként kíván országgyűlési képviselőként tevékenykedni. A vitát követően Geberle Erzsébet, aki októberig fővárosi képviselő volt 23, Csécsei Béla VIII. kerületi polgármester 15, Ungár Klára korábbi országgyűlési képviselő pedig 13 szavazatot kapott.

Lakos Imre tájékoztatása szerint elvileg dönthet a jövő héten a párt országos ügyvivői testülete másként is a mandátum sorsáról. Az ilyen kérdések ugyanis nem egyértelműen szabályozottak a pártban. Hozzátette, mivel Kuncze Gábor két nevet kért a választmánytól, várható, hogy közülük kerül ki a befutó. Lakos Imre elmondta azt is, hogy Ikvai-Szabó Imre fővárosi frakcióvezető részletes tájékoztatását követően a párt budapesti elnöksége támogatásáról biztosította a fővárosi SZDSZ-MSZP közötti koalíciós szerződés-tervezet véglegesnek tekinthető változatát. A választmány is tájékoztatást kapott a koalíciós szerződésről.

Az elnök megjegyezte, hogy az SZDSZ belső szabályozása szerint ez a kérdés sem egyértelműen rendezett. Nincs ugyanis a budapesti pártvezetés egyetértéséhez kötve a Fővárosi Közgyűlés SZDSZ-MSZP frakciója közötti koalíciós megállapodás. Több más témához hasonlóan ez a kérdéskör is Lakos Imre szorgalmazására kerül a testületek elé. A négy évvel korábban kötött koalíciós szerződést párttestületi egyetértés nélkül kötötték meg, tette hozzá.