A sérült fűtőelemek egynegyedét távolították el Paksról

MTI
2006.11.16. 14:57

A paksi atomerőműben 2003 áprilisában megsérült fűtőelemek eddig eltávolított össztömege meghaladja az 1 tonnát, amely a tartályban lévő teljes mennyiség egynegyede - ismertette az erőmű vezérigazgatója csütörtökön Pakson, amelyet Igor Szergejevics Szavolszkij orosz nagykövettel és Ivanovics Lavrenjukkal, az üzemzavar-elhárítást végző TVEL konzorcium alelnökével közösen tartott.

A munka megkezdése óta összesen 23 tokot sikerült megtöltve és ledugaszolva átszállítani a pihentető medencébe - ismertette Kovács József. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a tisztító tartályban megsérült 30 darab üzemanyag-kazetta mindegyikének eltávolították a fejrészét, az elkövetkezendő napokban folytatódik a tartály alsó övlemezének megtisztítása a törmeléktől, illetőleg folytatják a kazetták lábrészének levágását és vizuális ellenőrzését.

A paksi atomerőműben a 2003 áprilisában történt üzemzavar, amikor a 2. blokk főjavítása közben a tisztítás alatt lévő 30 darab üzemanyag-kazetta a tisztító tartály nem megfelelő hűtése miatt darabokra hullott. A mintegy 4 tonnányi üzemanyag-törmelék eltávolítására az orosz TVEL konzorcium kapott megbízást, a cég a paksi atomerőmű szakembereinek irányításával, az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrzése mellett végzi a munkálatokat. A munkálatok költségét az üzleti tervben 1 milliárd forintra tervezték.