37,5 milliárdba került a tavaszi árvízi védekezés

MTI
2006.11.18. 12:34
Mintegy 37 és fél milliárd forintba került tavasszal a dunai és tiszai árvízi védekezés, valamint a sérült védművek azonnali javítása - közölte a kormányszóvivő szombaton.

Danks Emese közleménye szerint a kormány szerdai ülésén tárgyalt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) jelentéséről, amelyből kiderül, hogy a fővárost is veszélyeztető, 2006. április 3. és április 10. között levonult rendkívüli dunai árhullám miatt 335 embert kellett kitelepíteni.

A védekezésben naponta 10-12 ezer ember vett részt. A dunai árvíz során kialakult helyzet kezelésére a gyors segítség érdekében a kormány cselekvési programot fogadott el, újjáépítési megbízottat nevezett ki és Újjáépítési Tárcaközi Bizottságot hozott létre - áll a közleményben.

Mint írta, a 2006. április 14. és május 9. között levonult tiszai áríz nyomán 2121 embert kellett kitelepíteni, a legkritikusabb időszakokban több mint 25 ezer ember vett részt a védekezési munkálatokban, a védekezés során mintegy 9 millió árvízvédelmi zsákot használtak fel a védművek megerősítésére.

A leginkább veszélyeztetett helyeken - például a Körös-zugban - az intervenciós gabonatárolókat is ki kellett üríteni, a hatóságoknak pedig az emberek kitelepítése mellett több mint 16 ezer háziállat biztonságba helyezéséről is gondoskodnia kellett - közölte a kormányszóvivő.

Hozzátette: a jelentés megállapította a védekezésben közreműködő tárcák és munkaszervezeteik közötti magas szintű együttműködést, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzatoknak a védelmi tervek folyamatos karbantartására nagyobb figyelmet kell fordítaniuk.

A jelentésben leszögezték, hogy a tavaszi árvizek igazolták a Vásárhelyi-terv megvalósításának szükségességét, és a védművek fejlesztésének fontosságát, amelyekre az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a 2007-2013. közötti időszakban nyílik lehetőség.