Béla
13 °C
27 °C

Magyar romák iskolai diszkriminációjáról ír a Le Monde

MTI
2006.11.20. 16:35
A gyermekek jogainak világnapja alkalmából a közép-európai, és azon belül is a magyarországi roma gyermekek iskolai diszkriminációjára hívta fel hétfőn a figyelmet a Le Monde című francia napilap.

A Rasszimust és Xenofóbiát Vizsgáló Európai Központ (EUMC) 2006-os jelentése leszögezi, hogy az úgynevezett speciális osztályok jelensége továbbra is nyugtalanító Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban.

A három említett ország mellett Bulgáriában és Romániában is - ahol az ország 2007-es uniós csatlakozásával az EU legjelentősebb, 1,8 milliós romaközössége fog élni - a cigánygyerekeknek egy jelentős része; országtól függően 28 és 87 százalék között speciális iskolákba jár - derül ki Mohácsi Viktória magyar európai parlamenti képviselő tanulmányából.

Jelenleg a romagyerekek többsége különböző okok - tanulási problémák, magatartási zavarok vagy csak "családi örökség" - miatt kisegítő osztályokba jár. A magyar romagyerekek 78 százaléka nem végez középiskolát és csak két százalékuk jár felsőoktatási intézménybe. A románok 2,1 százaléka analfabéta, és a többségük roma - emlékezet a Le Monde.