Általános vitára alkalmasak az ombudsmanok beszámolói

MTI
2006.11.21. 14:13

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága kedden az ombudsmanok tavalyi beszámolóját, a testületben valamennyi párt képviselője támogatta az országgyűlési biztosok jelentését.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos beszámolójában elmondta, az elmúlt évben többször felmerült a politikai marketing adatvédelmi vonatkozása, szerinte a politikai pártoknak a személyes adatok kezelése nélkül kellene eljutniuk az állampolgárokhoz, célszerű lenne erről szabályozást készíteni. A térfigyelő kamerákkal összefüggésben Péterfalvi Attila szorgalmazza, hogy készüljön átfogó hatástanulmány kriminológusok és más szakemberek bevonásával arról, milyen adatkezeléssel lehetne működtetni ezt a rendszert. Az ügynöktörvényt érintő kérdésre válaszolva az ombudsman azt mondta, a jogszabály megfelelő, legfeljebb apróbb változtatásokat kellene rajta véghez vinni.

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa aktuális kérdésről szólva elmondta, nem tervez vizsgálatot a baranyai romák svédországi kivándorlása ügyében.

Lenkovics Barnabás beszámolójának ismertetésekor azt hangsúlyozta, az államszervezeti reformnak része lehet az ombudsmani rendszer áttekintése is. Az állampolgári jogok biztosa szerint a térfigyelő kamerák telepítésekor el kell különíteni biztonságtechnikai és jogi érdeksérelmi kérdéseket.

Takács Albert, az általános ombudsman helyettese arra mutatott rá, sok esetben presztízskonkurencia van az országgyűlési biztosok között.