Fórum a svédországi munkavállalásról Komlón

MTI
2006.11.24. 19:37
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 300 millió értékben célzott közmunkaprogramot indít útjára az ország három leghátrányosabb térségében, többek között Baranyában is - jelentették be pénteken Komlón, a Baranya megyei civil szervezetek és önkormányzatok képviselőiből alakult ad hoc bizottság által szervezett, a svédországi bevándorlási és munkalehetőségekről tartott tanácskozáson.

Rauch Edit szakállamtitkár elmondta, az elosztás mértékéről december elején dönt a Munkaerőpiaci Alap döntéshozó testülete. Baranyában az elmúlt években hazai és uniós pályázati források felhasználásával számos program indult a cigány népesség lakhatási, valamint képzéssel egybekötött foglalkoztatási problémáinak megoldására.

Mohács térségében a közmunkaprogram ebben az esztendőben 300 embert érintett, amelyben jelentős számban romák vettek részt - tette hozzá.

Johan Berlung, a svéd nagykövetség titkára arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy Svédországban egyszerre nem lehet valaki álláskereső és menedékjogot kérő. Magyarország az unió tagja, ezért állampolgárai nem kérhetne menedékjogot, eddig minden kérelmet elutasítottak a svéd hatóságok, s számos kérelmező pedig visszavonta a beadványát.