Európai biztosok látogatnak Magyarországra

MTI
2007.02.03. 11:14
Magyarországon tesz látogatást a héten az Európai Bizottság két tagja, Meglena Kuneva és Charlie McCreevy.

A csak néhány hete hivatalban lévő bolgár biztos kedden részt vesz egy fogyasztóvédelmi központ avatásán, találkozik Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszterrel, valamint a fogyasztóvédelemben érintett civil szervezetek képviselőivel. Az uniós belső piac működéséért és a szolgáltatásokért felelős ír biztos hétfőn és kedden tartózkodik Magyarországon.

Kuneva Romániából érkezik Budapestre, s ez az első érdemi külföldi útja ebben a minőségében. A korábbi bolgár főtárgyaló és uniós ügyi miniszter a szakmailag leginkább elismert bizottsági tagok közé tartozik. Látogatásának középpontjában feltehetően a fogyasztóvédelmi szabályozás készülő felülvizsgálata áll.

McCreevy várhatóan az uniós gazdasági egységet biztosító jogszabályok átvételével kapcsolatos ügyekben tájékozódik. Az Európai Bizottság a héten hozta nyilvánosságra úgynevezett eredménytábláját, amely szerint az EU-tagországok tavaly minden eddiginél jobb eredményt értek el a szabályok átültetésében, és Magyarország még ezen belül is az átlagon felüli teljesítményt nyújtók között található. A magyar törvénykezés 1634 jogszabály közül mindössze 15-nek az átültetésével adós e kimutatás szerint.