Félpályás útlezárással tüntetnek Mátrafüreden az iskoláért

MTI
2007.02.03. 12:43
Félpályás útlezárást kezdett szombaton Mátrafüreden a helyi iskola bezárásának megakadályozása érdekében a szülői munkaközösség és az Összefogás Mátrafüredért Egyesület.

A tiltakozók a központjában folyamatosan 15-30 autóval állják el reggel 8 órától a 24-es számú főúton a fél útpályát. A tüntetést a tervek szerint 18 óráig folytatják, majd vasárnap megismétlik. A helybéliek a Hanák Kolos Általános Iskola tervezett bezárása ellen tiltakoznak.

Feketéné Balogh Márta, a szülői munkaközösség elnöke elmondta az MTI-nek, hogy a gyöngyösi önkormányzat január 27-én a napirendjére tűzte az intézmény július 1-i bezárásáról szóló határozatot, ám akkor megakadályozták a döntést. Kiderült, hogy a jogszabályokkal ellentétesen írásban nem kérték ki a szülői munkaközösség véleményét, így ennek pótlása után február 6-ra halasztották a döntést.

Hangsúlyozta, azért tiltakoznak a tervezet ellen, mert Mátrafüred egy népszavazási döntés alapján 2010-től elválik Gyöngyöstől és önálló községként működik tovább. Egy felszámolt iskola újraindítása pedig sokkal nehezebb, mint egy működő intézmény fenntartása.

A szervező ugyanakkor elismerte, hogy igen kevés, nyolc osztályban mindössze 76 gyermek tanul az intézményben.

Az önkormányzat arra hivatkozva akarja bezárni az intézményt, hogy a közoktatási, illetve a költségvetési törvény szerint csak 15 fős osztálylétszám felett jár a jövőben az iskolák fenntartásához állami támogatás, a jogszabályok pedig megtiltják az alsós osztályok összevonását.