Jenő
-2 °C
6 °C

Félpályás útlezárással tüntetnek Mátrafüreden az iskoláért

MTI
2007.02.03. 12:43
Félpályás útlezárást kezdett szombaton Mátrafüreden a helyi iskola bezárásának megakadályozása érdekében a szülői munkaközösség és az Összefogás Mátrafüredért Egyesület.

A tiltakozók a központjában folyamatosan 15-30 autóval állják el reggel 8 órától a 24-es számú főúton a fél útpályát. A tüntetést a tervek szerint 18 óráig folytatják, majd vasárnap megismétlik. A helybéliek a Hanák Kolos Általános Iskola tervezett bezárása ellen tiltakoznak.

Feketéné Balogh Márta, a szülői munkaközösség elnöke elmondta az MTI-nek, hogy a gyöngyösi önkormányzat január 27-én a napirendjére tűzte az intézmény július 1-i bezárásáról szóló határozatot, ám akkor megakadályozták a döntést. Kiderült, hogy a jogszabályokkal ellentétesen írásban nem kérték ki a szülői munkaközösség véleményét, így ennek pótlása után február 6-ra halasztották a döntést.

Hangsúlyozta, azért tiltakoznak a tervezet ellen, mert Mátrafüred egy népszavazási döntés alapján 2010-től elválik Gyöngyöstől és önálló községként működik tovább. Egy felszámolt iskola újraindítása pedig sokkal nehezebb, mint egy működő intézmény fenntartása.

A szervező ugyanakkor elismerte, hogy igen kevés, nyolc osztályban mindössze 76 gyermek tanul az intézményben.

Az önkormányzat arra hivatkozva akarja bezárni az intézményt, hogy a közoktatási, illetve a költségvetési törvény szerint csak 15 fős osztálylétszám felett jár a jövőben az iskolák fenntartásához állami támogatás, a jogszabályok pedig megtiltják az alsós osztályok összevonását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?