Judit
2 °C
7 °C

Gál J. Zoltán uniós kapcsolattartó lett

MTI
2007.02.05. 16:24

A miniszterelnök Gál J. Zoltánt, a kancellária államtitkárát bízta meg azzal, hogy az európai alkotmányozás ügyének előrevitelét célzó szakértői tárgyalásokon Magyarország kapcsolattartója legyen. Ezt a külügyi szóvivő mondta hétfőn az MTI érdeklődésére.

Gál J. Zoltán segítője Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára lesz - közölte Polgár Viktor. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárja, Angela Merkel január elején küldött levelet a tagországok kormányzati vezetőinek, amelyben arra kérte őket, nevezzenek ki egy-egy különleges képviselőt, aki megkezdi a tárgyalásokat egy új európai alkotmány érdekében.

Merkel kérte, hogy ezek a kapcsolattartók vegyenek részt az európai integrációt elindító Római Szerződés megkötésének idén tavaszi 50. évfordulója alkalmából esedékes politikai nyilatkozat előkészítésében. Az EU vezetőinek március 24-re kell elkészíteniük az unió stratégiai céljairól és értékeiről szóló nyilatkozatot, és másnap, március 25-én írják alá ezt a dokumentumot Berlinben.

"A német kérés az volt, hogy a kapcsolattartó személy a miniszterelnök környezetéből kerüljön ki, és őt munkájában egy, az európai kérdésekkel foglalkozó szakértő segítse" - hangsúlyozta Polgár Viktor. A témáról a Magyar Nemzet is írt hétfői számában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?