Gál J. Zoltán uniós kapcsolattartó lett

MTI
2007.02.05. 16:24

A miniszterelnök Gál J. Zoltánt, a kancellária államtitkárát bízta meg azzal, hogy az európai alkotmányozás ügyének előrevitelét célzó szakértői tárgyalásokon Magyarország kapcsolattartója legyen. Ezt a külügyi szóvivő mondta hétfőn az MTI érdeklődésére.

Gál J. Zoltán segítője Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára lesz - közölte Polgár Viktor. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárja, Angela Merkel január elején küldött levelet a tagországok kormányzati vezetőinek, amelyben arra kérte őket, nevezzenek ki egy-egy különleges képviselőt, aki megkezdi a tárgyalásokat egy új európai alkotmány érdekében.

Merkel kérte, hogy ezek a kapcsolattartók vegyenek részt az európai integrációt elindító Római Szerződés megkötésének idén tavaszi 50. évfordulója alkalmából esedékes politikai nyilatkozat előkészítésében. Az EU vezetőinek március 24-re kell elkészíteniük az unió stratégiai céljairól és értékeiről szóló nyilatkozatot, és másnap, március 25-én írják alá ezt a dokumentumot Berlinben.

"A német kérés az volt, hogy a kapcsolattartó személy a miniszterelnök környezetéből kerüljön ki, és őt munkájában egy, az európai kérdésekkel foglalkozó szakértő segítse" - hangsúlyozta Polgár Viktor. A témáról a Magyar Nemzet is írt hétfői számában.