Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sólyom megvizsgálná a gyülekezési törvény módosítását

MTI
2007.02.09. 14:09

Ha módosítanák a gyülekezési törvényt, a köztársasági elnök a törvény kihirdetése előtt különös gonddal vizsgálná annak alkotmányosságát. Ezt Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai Elemző Főosztályának vezetője mondta pénteken. A főosztályvezető Sólyom László állásfoglalásáról tájékoztatott annak kapcsán, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kedden levelet írt a négy közjogi méltóságnak, köztük Sólyom László köztársasági elnöknek, a Kossuth téri kordon ügyében. A házelnök levelében azt kérte az államfőtől, hogy a gyülekezési jog új törvényi szabályozásával kapcsolatos véleményéről adjon tájékoztatást.

Az államfő szerint a gyülekezési szabadság az egyik legfontosabb és legősibb szabadságjog, a véleménynyilvánítási és sajtószabadsággal együtt ezek a demokrácia működésének alappilléreit alkotják, jegyezte meg a főosztályvezető. Kiemelte, Sólyom László úgy látja, nem szabad, hogy a napi jogalkalmazási problémákhoz igazodjon a gyülekezési törvény újraszabályozása, és ugyanez vonatkozik a közhivatalok körüli tüntetések szabályozására is. Kumin Ferenc emlékeztetett arra, a törvényalkotási folyamatnak a köztársasági elnök nem részese.