Bioetanollal működő buszt tesztelnek Szegeden

MTI
2007.02.09. 14:40
Menetrend szerinti forgalomba állt pénteken egy bioetanollal működő autóbusz Szegeden; a megújuló energiával hajtott járművet néhány hétig tesztelik a Tisza Volán Zrt.-nél - közölte Zakar István jármű üzemeltetési főelőadója az MTI-vel.

A Scania Omnink típusú bioetanol busz Svédországból érkezett. Az országban ez az első alkalom, hogy közforgalomban ilyen járművet használnak. A tűzpiros buszt 170 kilowatt teljesítményű motorral szerelték össze, ez nem különbözik a cég más járműveitől, csak a motortérben még van egy automata tűzoltó berendezés is.

A jármű üzemanyagát is a svéd cég biztosítja, a Tisza Volán Zrt. telephelyére egy mobil kutat hoztak, itt tankolják meg a buszt a 92 százalék etilalkohol tartalmú üzemanyaggal - közölte.

Ha a szegedi közlekedésben a teszt során beválik a bioetanolos autóbusz, akkor egy-két éven belül lehetséges az első ilyen jármű megvásárlása. A bioetanol- és a benzinüzemű autóbusz között az árkülönbség nem jelentős, az előbbi mintegy mintegy 5 százalékkal drágább.