Jolán
2 °C
4 °C

Bioetanollal működő buszt tesztelnek Szegeden

MTI
2007.02.09. 14:40
Menetrend szerinti forgalomba állt pénteken egy bioetanollal működő autóbusz Szegeden; a megújuló energiával hajtott járművet néhány hétig tesztelik a Tisza Volán Zrt.-nél - közölte Zakar István jármű üzemeltetési főelőadója az MTI-vel.

A Scania Omnink típusú bioetanol busz Svédországból érkezett. Az országban ez az első alkalom, hogy közforgalomban ilyen járművet használnak. A tűzpiros buszt 170 kilowatt teljesítményű motorral szerelték össze, ez nem különbözik a cég más járműveitől, csak a motortérben még van egy automata tűzoltó berendezés is.

A jármű üzemanyagát is a svéd cég biztosítja, a Tisza Volán Zrt. telephelyére egy mobil kutat hoztak, itt tankolják meg a buszt a 92 százalék etilalkohol tartalmú üzemanyaggal - közölte.

Ha a szegedi közlekedésben a teszt során beválik a bioetanolos autóbusz, akkor egy-két éven belül lehetséges az első ilyen jármű megvásárlása. A bioetanol- és a benzinüzemű autóbusz között az árkülönbség nem jelentős, az előbbi mintegy mintegy 5 százalékkal drágább.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?