Huba
17 °C
33 °C

Zajlik a kisebb állami ingatlanok értékbecslése

MTI
2007.02.12. 07:22

Folyamatosan végzi a 10-250 millió forint közötti kincstári ingatlanok értékbecslését a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) megbízásából a Perfekting és a Forsz Kft. alkotta konzorcium. A Perfekting Kft. képviselője az MTI-nek elmondta: a 2006 júniusában kiírt pályázat alapján mintegy 500 ingatlan értékének meghatározását kell elvégezniük. Az országszerte található, kisebb-nagyobb épületeket irodákat és lakásokat magában foglaló ingatlancsomag értékére vonatkozó dokumentációt eseti megrendelések alapján kell elkészíteniük. Az eddig érkezett 30-40 megbízás után a szerződés értelmében legkésőbb december 31-ig kaphatnak megrendelést a többire.

A dokumentációban a forgalmi érték mellett adott esetben a vonatkozó műemléki és természetvédelmi szabályozást, a beépíthetőséget és a hasznosítási lehetőségeket kell feltüntetniük. A KVI a szerződés értelmében kérheti műemléki és természeti érték meghatározását is. A képviselő példaként említette, hogy a fővárosban a második kerületben új építési engedélyt jelenleg nem adnak ki, ez például az ingatlan értékét negatívan befolyásolja, amit a becsült értéken kívül írásban is jeleznek. A KVI maga dönt az értékesítésről, a pályáztatásról, de az ingatlanban rejlő befektetési, hasznosítási lehetőségeket a konzorcium feltárja és jelzi.

A bruttó 250 millió forintnál értékesebb kormányzati ingatlanok értékbecslését szintén a KVI által tavaly júniusban kiírt pályázat alapján az Immo-Bill Rt. és a Reorg Rt. alkotta konzorcium végezte. A cégek összesen 102 milliárd forintra becsülték a megbízásban szereplő 30 fővárosi kormányzati ingatlan összértékét a január közepéig leadott dokumentációkban.