Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Lomnici Zoltán: tömegigénnyé vált az igazságszolgáltatás

MTI
2007.02.12. 14:49

Lomnici Zoltán szerint tömegigénnyé vált az igazságszolgáltatás; a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke erről hétfőn Kaposváron, az összbírói értekezlet szünetében tartott sajtótájékoztatón beszélt. "Az, hogy több mint egymillió üggyel kell évente a bíróságoknak foglalkozni, és nemhogy csökkenne a szám, hanem évről évre növekszik, az azt mutatja, hogy tömegigénnyé vált az igazságszolgáltatást, tehát törvényhozási szinten is gondolkodni kell azon, hogy az állami bíróságokat tehermentesítsék" - mondta. Számos európai országban olyan permegelőző mechanizmusok vannak, amelyek kizárják azt, hogy bíróság elé lehessen vinni jelentéktelen ügyeket is.

A regionális átszervezés kapcsán elmondta: a megyei bíróságoknak ez két területen, a társadalombiztosítási és közigazgatási ügyeknél jelenthetett volna problémát, mivel a régió szerinti bíróságokra nagyon sok ügy érkezett volna, míg más megyékbe lényegesen kevesebb. Ennek elkerülésére jogszabály-módosítást kezdeményeztek, amelyet az igazságügyi és rendészeti miniszter is támogat, mondta Lomnici Zoltán. Hozzátette, így elérik majd azt, hogy egyenletes legyen a teherelosztás, "hiszen az ügyfélnek sem mindegy, hogy a megnövekedett ügyérkezés miatt esetleg másfél évet kell várni a döntésre, míg, hogyha a megyék között eloszlik, akkor fele annyi idő alatt elintézik az ügyét".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?