Ágnes
-5 °C
2 °C

Kisebbségi önkormányzati választás Somogyban

MTI
2007.02.23. 09:56

Somogy megye 85 településén tartanak országos és megyei kisebbségi önkormányzati választásokat március 4-én, közölte a Területi Választási Iroda (TVI) munkatársa pénteken. Lukács Zoltán tájékoztatása szerint Somogy megyében 95 kisebbségi önkormányzat működik, köztük 78 cigány, 10 horvát, 6 német és 1 lengyel. Kaposváron mind a négy kisebbségnek van önkormányzati képviselete, Barcson cigány, horvát és német, Bolhón, Csurgón, Lakócsán és Vízváron cigány és horvát, Kaposfőn pedig cigány és német önkormányzat működik.

Emlékeztetett, az Országos Választási Bizottság valamennyi kisebbség számára azonos időpontra, március 4-ére tűzte ki a megyei és az országos kisebbségi önkormányzatok választását. A kisebbségi jelölő szervezetek által állított listákra az elektorok, vagyis az október elsején megválasztott, és működő kisebbségi önkormányzatok képviselői szavazhatnak. Az elektorok a szavazataikat a saját településükön adhatják le.

Elmondta azt is, megyei kisebbségi önkormányzatokat csak azok a kisebbségek választhatnak, amelyek az adott megyében legalább 10 települési kisebbségi önkormányzatot választottak. Ennek alapján a megyei 9-9 fős testületekre Somogyban a cigány és a horvát elektorok szavazhatnak, a német és a lengyel képviselők csak az országos listákra adhatják le szavazataikat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!