Zsidó szervezetek vitatkoznak 15-e miatt a Mazsihisszal

MTI
2007.03.12. 22:21
Szerencsétlennek tartja Feldmájer Péternek, a Mazsihisz vezetőjének a március 15-i nemzeti ünnepre vonatkozó, zsidóknak címzett ajánlását az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

"Március 15-e a zsidóké is. Március 15. azoknak az ünnepe, akik azonosulnak a szabadság eszméjével" - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. Feldmájer Péter a napokban azt ajánlotta zsidó származású honfitársainak, hogy maradjanak otthon a március 15-i nemzeti ünnepen.

A B,nai B,rith Budapest, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért nyilatkozatban ítéli el "azokat a szélsőségeseket, akik a nemzeti trikolór helyett egy, a nyilas időkre vitathatatlanul utaló jelképet akarnak ismét meghonosítani, ismét félelmet keltve ezzel a magyar társadalomban".

A három szervezet ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy "felelős zsidó vezetők március 15-e kapcsán indokolatlan pánikot, fölösleges hisztériát keltenek, az amúgy is feldolgozatlan félelmeket, be nem gyógyult sebeket hordozó, a holokausztot átélt magyar zsidóság soraiban".