Jövő héttől ötpárti egyeztetés a gyülekezési törvényről

MTI
2007.03.21. 21:22

A jövő héten kezdődik a gyülekezési törvényről szóló ötpárti egyeztetés. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter a szerdai budapesti kormányszóvivői sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy az elképzelések szerint a spontán gyülekezés esetében is lenne bejelentési kötelezettség, hiszen ismertnek kell lennie a szervező személyének, de van olyan javaslat is, miszerint a teljesen spontán gyülekezést sem feltétlenül indokolt betiltani. A tervezet meghatározná, milyen esetben és milyen demonstrációt tilthat be a rendőrség, illetve bejelentett tüntetést legfeljebb négy napig lehetne tartani, ezután újabb bejelentés lenne szükséges.

Egy demonstrációt legfeljebb harminc nappal korábban lehetne bejelenteni, de szó lehet arról is, hogy egy rendezvény előtt a hetvenkét órás bejelentési kötelezettség rövidüljön. A miniszter a több napos rendezvényekről szólva kitért arra, hogy ilyen esetekben legfeljebb nyolc órán át lehetne korlátozni a közlekedést, valamint minden demonstráció esetében a szervező felelne a közegészségügyi, környezet- és zajvédelmi szabályok betartásáért.

A Fidesz elmegy a gyülekezési törvény tervezett módosításával kapcsolatos ötpárti egyeztetésre, ugyanakkor több kérdésre is választ vár őszi események kapcsán a rendészeti minisztertől, mondta szerdán Balsai István, aki sajtótájékoztatón reagált Petrétei Józsefnek a gyülekezési törvény módosításával kapcsolatos bejelentésére. Az ellenzéki párt a gyülekezési jog semmiféle szigorítását, korlátok közé szorítását nem tartja szükségesnek. E jognak "semmiféle időbeli, térbeli, egyéb korlátozására nincsen szükség" - fogalmazott Balsai István.