A főváros megszabadult a Kossuth tértől

MTI
2007.03.29. 16:22

Kormánypárti és MDF-es támogatással a Fővárosi Közgyűlés többsége egyetértett azzal a városvezetői javaslattal, hogy a Kossuth teret 50 évre ingyenes használatra átadják az Országgyűlés hivatalának.

A Fidesz- és KDNP-képviselők nem vettek részt a szavazásban. Az ellenzékiek bírálták a hiányos előkészítést és kételyeket fogalmaztak meg az előterjesztés jogszerűségével kapcsolatban is. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető nemzetközileg példa nélkülinek tartotta azt, hogy egy országgyűlésnek adjon át a főváros egy közteret. Úgy vélte, célszerűbb lenne, ha az V. kerület kapná azt meg.

György István (Fidesz) hangsúlyozta, a javaslat hátterében a gyülekezési jog burkolt korlátozása is meghúzódhat, amit el kell utasítani. Hozzátette, a feladatellátás csődjének tekinthető, hogy a főváros átadja ezt a teret.

Demszky Gábor hiányolta a konstruktivitást a Fidesz-KDNP-képviselőktől. Mint mondta, Rogán Antaléhoz hasonló megközelítéssel más területeken is sikeres lehetne a főváros. Szerinte ez a jelenlegi Fidesz-hozzáállás sehova nem vezet. A főpolgármester elmondta azt is, hogy az állam több mint egymilliárd forintot biztosít a Kossuth tér parkosítására.