A műemléki világnapon civil fórumot tartanak a Parlamentben

MTI
2007.04.05. 06:58

A műemlékvédelem és a civil társadalom kapcsolata áll az idén a műemléki világnap középpontjában, az ünnep alkalmából április 18-án civil fórumot rendeznek a Parlamentben, közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az MTI-vel. A világnapon adják át az ez évi, a műemlékvédelem területén kifejtett munkáért és a régészeti örökség védelméért odaítélt szakmai elismeréseket, valamint az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS Citrom-díját, tájékoztatott Róna Katalin, a hivatal sajtófőnöke. Az ünnep magyarországi programjának fővédnöke Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

A világnaphoz kapcsolódóan újabb, műmléki védettséget jelző táblákat helyeznek ki. Az elsőt Hiller István oktatási és kulturális miniszter teszi fel a VII. Dob utca 19. szám ház falára, az épület védettségével egyben szimbolizálva a régi pesti zsidónegyed megmentéséért folytatott küzdelmet, olvasható az összegzésben.

A műemléki világnapot az ICOMOS kezdeményezésére 1984 óta ünneplik világszerte. E napon különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a műemlékekre, különösen azokra, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség. A magyar Országgyűlés 1997-ben fogadta el a műemlékvédelmi törvényt, 2001-ben pedig a kulturális örökségvédelmi törvényt, amely egységes szemlélettel rendelkezik a tárgyiasult kulturális örökség mindhárom eleméről: a régészetről, a műemlék- és a műtárgyvédelemről.