A civileknek nem kell a több-biztosítós modell

MTI
2007.04.19. 14:49

Több civil szervezet tett közzé elutasító állásfoglalást a több-biztosítós egészségügyi reform bevezetésével kapcsolatban. "A reformjavaslat szakmailag, társadalmilag és politikailag előkészítetlen, koncepciójában téves, sérti a társadalom és a nemzet érdekeit, elfogadhatatlan a közvélemény számára, és ezért erőltetése politikailag káros. (...) Feltétlenül indokoltnak tartjuk e reformjavaslat elutasítását" - hangsúlyozzák az állásfoglalás aláírói.

Gazsó Ferenc, az MSZP társadalompolitikai tagozatának tiszteletbeli elnöke az Országos Civil Fórum nevében arról beszélt, hogy nem arról van szó, hogy valami elképzelés született volna arról, miként lehetne javítani az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságán, hanem arról, hogy a profitmaximalizáló törekvések az egészségügyi ellátórendszer szférájában is akadálytalanul érvényesülhessenek. "Felszólítjuk a nagyobbik kormánypárt politikusait, hogy választási ígéreteiknek megfelelően ne mérlegeljék az üzleti alapú biztosítási rendszer bevezetését" - mondta el Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

Az állásfoglalás szerint a reform bevezetésével a költségvetés terhei nem csökkennek, az ország terhei pedig nőnek a magánbiztosítók közismerten magas, 30 százalékos nagyságrendet is elérő működési költségeivel és nyereségével. Az állásfoglalást egyebek között az MSZP társadalompolitikai tagozatának, a Magyar Szociális Fórum, az Országos Civil Fórum, az Élőlánc, a Szociáldemokrata Párt, a Vasútegészségügyi Dolgozók Szakszervezete, a Munkástanácsok Országos Szövetsége nevében ismert értelmiségiek írták alá, az idézettek mellett Lányi András egyetemi tanár, Jánosi Gábor sebészorvos, Szakolczai György közgazdász.