Ombudsmanhoz fordulnak a civilek a Holcim miatt

MTI
2007.04.23. 12:55

A környezetvédelmi felügyelőség és a Holcim Hungária Zrt. igyekeznek meggátolni, hogy a civil szervezetek hozzájussanak a Nyergesújfalura tervezett cementgyár környezeti hatástanulmányához, ezért az adatvédelmi ombudsmanhoz fordul négy környezetvédelmi egyesület, tájékoztatott hétfőn a szervezetek képviselője. "Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, mint ügyfél kért egy példányt a hatástanulmányból. A felügyelőség azonban 21000 forintért másolná le az 1200 oldalas anyagot. Az önköltséges másolásra nem voltak hajlandóak, pedig a közhasznú szervezeteket illetékmentesség illeti meg" - tette hozzá Szuhi Attila. Az egyesület vezetője elmondta, az ügyben az adatvédelmi ombudsman állásfoglalását kérték, aki beadvány készítésére hívta fel a civil szervezeteket, mert szerinte a hivatal nem ügyfélbarát módon járt el.

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese elmondta, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület ügyfélként élhet irat-betekintési jogával, de a hivatallal végeztetett másolásért oldalanként 100 forintot kell fizetni. Hajdu Klára hozzátette, a civilek a teljes dokumentumot Esztergom, Tát, Nyergesújfalu, Mogyorósbánya és Tokod polgármesteri hivatalában is megtekinthetik. Tájékoztatása szerint a felügyelőség hamarosan Táton és Nyergesújfalun közmeghallgatást tart a cementgyárról, ahová a civil szervezeteket is meghívják.

A beruházást ellenző környezetvédelmi szervezetek szerint a térség levegőjének szennyezettsége már most is határérték feletti, a tervezett üzem a tát-nyergesújfalui ivóvízbázisokon létesülne, radikálisan megnövelné a túlterhelt 10-es út teherautó-forgalmát, és több százezer tonna üvegházhatású szén-dioxidot juttatna a légkörbe.