Kártyás villanyórák a tatabányai bérlakásokban

MTI
2007.04.24. 14:56
Tatabánya hátrányos helyzetű városrészeiben 40 szociális bérlakásba szerelnek fel kártyás villanyórákat májusban, ezzel kívánják megakadályozni, hogy a lakók hátralékot halmozzanak fel az áramszolgáltatónál - tájékoztatta kedden az MTI-t a polgármester.

Az előrefizetős mérőhelyek kialakításának kilencmilliós költségéhez Tatabánya hétmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól, a hiányzó összeget az önkormányzat a lakbérbevételekből biztosítja, a bérlőket pedig a beszerelési költséggel, vagyis lakásonként tizenötezer forinttal terheli - mondta Bencsik János.

Korábban Mésztelepen és Hatostelepen főként télen fordult elő, hogy áramtolvajok megcsapolták az utcai légvezetéket, a túlfogyasztás és a zárlatok miatt pedig áram nélkül maradtak a két városrész becsületesen fizető lakói.

Tatabányán kísérletképpen tavaly szintén negyven, jelentős villanyszámla-tartozást felhalmozó családnál már alkalmaztak kártyás villanyórákat. A lakók előre befizették az áramdíjat, majd mobiltelefonon kapott kódot bebillentyűzték az órába, mely a befizetett pénznek megfelelő fogyasztást biztosította.

A kísérlet egy éve alatt az áramszolgáltatónak megtérült a kintlévősége, a résztvevő családoknak nem kellett a kikapcsolás veszélyével számolni és nem kellett a visszakapcsolásért fizetni. Az áramszolgáltató havi 110 kilowatt ingyenes energiával támogatta a kezdeményezést, a tapasztalat szerint a résztvevők a korábbinál sokkal takarékosabban használták az áramot.