Szegeden lesz a hatodik mentőhelikopter-bázis

MTI
2007.04.26. 17:04

Szegeden lesz a hatodik mentőhelikopter-bázis, közölte a döntés után az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője csütörtökön. Az Egészségügyi Minisztérium és a mentőszolgálat csütörtökön döntött a szegedi légi bázis beindításáról, a dél-alföldi bázissal Magyarország területének közel 90 százaléka lefedetté válik, tartalmazza a közlemény. "A döntést egyebek mellett megalapozza a szegedi önkormányzat kötelezettségvállalása, valamint az a tény is, hogy a szegedi repülőtéren a szolgáltatás gyors beindításához szükséges infrastruktúra számos eleme rendelkezésre áll" - olvasható a dokumentumban.

Az OMSZ főigazgatója megkérte a Légimentő Kht.-t, hogy a bázis mihamarabb beinduljon. Addig, amíg a szolgáltatás nem indul el, a hatodik mentőhelikopter a Balaton környékén, a nyári időszakban a sürgősségi ellátásban nyújt segítséget. A gépek - ideiglenesen - Sármellékről szállnak majd fel.

A dél-alföldi régió a légi mentés tekintetében évek óta lefedetlen terület. Legutóbb a Kecelen súlyos mérgezést szenvedett két kisgyermek ellátásának nehézségei hívták fel a figyelmet a mielőbbi fejlesztés szükségességére, olvasható Győrfi Pál közleményében. Jelenleg Debrecenben, Miskolcon, Pápán, Budaörsön és Pécsen.