Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új házszabály kialakításáról tárgyalnak a frakciók

MTI
2007.05.02. 15:07

Az új házszabály kialakításáról szóló menetrend elfogadását javasolja a parlamenti pártok frakcióinak Szili Katalin csütörtökön az ötpárti egyeztetésen, mondta Szili Katalin házelnök. Hozzátette, azt javasolja a frakcióknak, hogy három ütemben foglalkozzanak a kérdéssel: elsőként orvosolják az Alkotmánybíróság által megállapított hiányosságokat, majd alakítsák át az Országgyűlés belső működésének szabályait, utána pedig döntsenek arról, hogy kétszintű szabályozásra van-e szükség.

A házelnök azt javasolja a frakcióknak, hogy bízzák meg az alkotmányügyi bizottságot az első feladat elvégzésével, május 20-i határidővel.

Szili Katalin hónapok óta hangoztatja, hogy új házszabályra van szükség, többek között azért, mert a jelenlegi szabályozás nem törvényi szintű, így harmadik személyre vonatkozóan nem tartalmazhat előírásokat. Ezért nem szabályozhatja például a vizsgálóbizottságok előtti megjelenést sem. Az Országgyűlés elnöke tavaly ősszel kezdett ötpárti egyeztetéseket egy általa készített házszabály-tervezetről.