Új házszabály kialakításáról tárgyalnak a frakciók

MTI
2007.05.02. 15:07

Az új házszabály kialakításáról szóló menetrend elfogadását javasolja a parlamenti pártok frakcióinak Szili Katalin csütörtökön az ötpárti egyeztetésen, mondta Szili Katalin házelnök. Hozzátette, azt javasolja a frakcióknak, hogy három ütemben foglalkozzanak a kérdéssel: elsőként orvosolják az Alkotmánybíróság által megállapított hiányosságokat, majd alakítsák át az Országgyűlés belső működésének szabályait, utána pedig döntsenek arról, hogy kétszintű szabályozásra van-e szükség.

A házelnök azt javasolja a frakcióknak, hogy bízzák meg az alkotmányügyi bizottságot az első feladat elvégzésével, május 20-i határidővel.

Szili Katalin hónapok óta hangoztatja, hogy új házszabályra van szükség, többek között azért, mert a jelenlegi szabályozás nem törvényi szintű, így harmadik személyre vonatkozóan nem tartalmazhat előírásokat. Ezért nem szabályozhatja például a vizsgálóbizottságok előtti megjelenést sem. Az Országgyűlés elnöke tavaly ősszel kezdett ötpárti egyeztetéseket egy általa készített házszabály-tervezetről.