Szakmai előterjesztést akar a Fidesz a pártfinanszírozásról

MTI
2007.05.07. 17:47

A Fidesz konkrét, szakmai javaslatot vár a kormánytól a párt- és kampányfinanszírozás kérdésében, mert a kérdést fontosabbnak tartja annál, minthogy egy sajtónyilatkozat alapján alakítsa ki álláspontját, mondta Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt operatív igazgatója hétfőn. A Fidesz a párt és a kampányfinanszírozás ügyét sokkal nagyobb horderejűnek annál, minthogy egy hétvégi találkozó után kiadott sajtónyilatkozat alapján alakítsa ki az álláspontját, mondta Nyitrai Zsolt reagálva arra, hogy vasárnap az MSZP és az SZDSZ új pártfinanszírozási és új közpénzügyi törvény megalkotásáról állapodott meg. Hozzátette, szeretnék látni a kormány konkrét, részletes szakmai előterjesztését.

Hangsúlyozta, a Fidesz továbbra is úgy véli, hogy garanciális szabályokat kell alkotni annak érdekében, hogy a mindenkori kormány és a kormánypártok közpénzből ne folytathassanak pártkampányt. Nyitrai Zsolt szerint fontos lenne, hogy a kormánypártok ne csak kampányjelleggel vegyék elő a kérdést. Emlékeztetett arra, hogy a tavaly már a parlament előtt volt a kormány erről szóló előterjesztése, amihez számos fideszes módosító indítványt nyújtottak be, ezekről azonban még mindig nem szavazott az Országgyűlés.

A parlament tavaly júniusban és júliusban folytatta le a pártfinanszírozásról szóló korábbi javaslat általános vitáját, a kétharmados többséget igénylő törvény tárgyalása azonban - az eltérő álláspontok miatt - félbemaradt.