Megszűnik az általános ombudsman-helyettesi poszt

MTI
2007.05.10. 12:03

Az Országgyűlés - a házszabálytól való eltéréssel - hétfőn dönt az általános ombudsman-helyettes posztjának megszüntetéséről - jelentette be Szili Katalin házelnök a házbizottság ülése után csütörtökön.

Szili Katalin elmondta: a javaslat szerint az általános ombudsman-helyettesi tisztséget július 2-val véglegesen megszüntetik, hogy létrehozhassák a jövő nemzedéke ombudsman posztját. Hozzáfűzte: a frakciók a végleges megszüntetéssel is elkötelezettségüket mutatják a jövő nemzedéke ombudsmani tisztség mielőbbi létrehozására.

A jövő nemzedéke országgyűlési biztosáról szóló törvénytervezetét hét evvel ezelőtt Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök készítette el és Szili Katalin, illetve Hegyi Gyula szocialista képviselő terjesztette az Országgyűlés elé önálló indítványként. 2005 végén a javaslatot általános vitára alkalmasnak találták a parlament szakbizottságai, ám az mégsem került az plenáris ülés elé, mert a törvényhozás mandátuma időközben lejárt. Azóta több ötpárti egyeztetés zajlott az ügyben, idén márciusban a Védegylet is szervezett megbeszélést a témában a parlamenti pártokkal, mivel a civil szervezet is készített egy erre vonatkozó javaslatot.