Árpád
-2 °C
4 °C

Az Erzsébetváros 125 éves

MTI
2007.05.11. 15:10
Százhuszonöt éve viseli a VII. kerület az Erzsébetváros nevet, ezt egy héten át 40 rendezvényen ünneplik meg a pesti városrészben.

A programok május 18-án, pénteken kezdődnek egy ünnepi, dísztestületi üléssel, amely után felavatják a névfelvétel emlékét megörökítő táblát, amelyet a polgármesteri hivatal bejárata melletti kőburkolaton helyeznek el.

Ezután a testvérvárosok tiszteletére irányjelző oszlopot is felállítanak, amelyen feltüntetik a nevüket, címerüket, azt, hogy milyen irányban találhatók és milyen messze vannak. Május 19-én, szombaton rendezik a polgármesterek futását, amelyre eddig tíz budapesti városvezető jelezte részvételi szándékát.

A VII. kerület 1873-ban, a városegyesítéskor jött létre. Mivel a felső külváros (akkor már egy évszázada Terézváros) túl nagy és túlságosan népes volt, kettéosztották. A Király utcától északra továbbra is Terézváros néven a VI., attól délre a VII. kerület jött létre. A kerületi polgári kör kezdeményezésére 1882-ben Erzsébet királynéról nevezték el az előbbi kerületet Erzsébetvárosnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?