Az Erzsébetváros 125 éves

MTI
2007.05.11. 15:10
Százhuszonöt éve viseli a VII. kerület az Erzsébetváros nevet, ezt egy héten át 40 rendezvényen ünneplik meg a pesti városrészben.

A programok május 18-án, pénteken kezdődnek egy ünnepi, dísztestületi üléssel, amely után felavatják a névfelvétel emlékét megörökítő táblát, amelyet a polgármesteri hivatal bejárata melletti kőburkolaton helyeznek el.

Ezután a testvérvárosok tiszteletére irányjelző oszlopot is felállítanak, amelyen feltüntetik a nevüket, címerüket, azt, hogy milyen irányban találhatók és milyen messze vannak. Május 19-én, szombaton rendezik a polgármesterek futását, amelyre eddig tíz budapesti városvezető jelezte részvételi szándékát.

A VII. kerület 1873-ban, a városegyesítéskor jött létre. Mivel a felső külváros (akkor már egy évszázada Terézváros) túl nagy és túlságosan népes volt, kettéosztották. A Király utcától északra továbbra is Terézváros néven a VI., attól délre a VII. kerület jött létre. A kerületi polgári kör kezdeményezésére 1882-ben Erzsébet királynéról nevezték el az előbbi kerületet Erzsébetvárosnak.