Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tiltakoznak a tűzoltók a heti 54 órás munka ellen

MTI
2007.05.14. 14:12

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete tiltakozik az ellen, hogy bár ugyanaz a törvény vonatkozik a tűzoltókra, mint például a rendőrökre, mégis a tűzoltók heti 54 órát dolgoznak, mondta Hócza György, a szakszervezet szervezeti ügyvivője hétfőn. A tűzoltók hiába tartoznak a fegyveres és rendvédelmi szférába, ők nem tartoznak a hivatásosok szolgálati jogviszonyáról szóló törvény (Hszt.) hatálya alá, mivel nekik havi 240-264 órát - heti 54 órát - kell dolgozniuk, miközben a törvény szerint minden más magyar állampolgárnak 40 óra a heti munkaidő.

"Ennek megszüntetésére már 3600 keresetet adtunk be a bíróságokra, és nem értjük, a bíróságok miért nem mernek dönteni a törvények alapján" - tette hozzá Hócza György. A közeljövőben bírói konferencia is lesz erről a kérdésről, és remélik, az értekezlet után döntés születhet a perekben. A tűzoltók készek az Európai Unióhoz fordulni és felhívni a figyelmet a munkakörülményeikre.