Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

K&H: Elítélték a maffiaellenes központ exvezetőjét

MTI
2007.05.21. 12:07

Hivatali visszaélésben bűnös Bácskai János, a maffiaellenes központ egykori vezetője a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn kihirdetett részben jogerős ítélete szerint. A Kulcsár Attilával, a brókerbotrány főszereplőjével összefüggő ügyben a másodfokú bíróság megváltoztatta az első fokon eljárt Csongrád Megyei Bíróság korábbi ítéletét és hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás helyett hivatali visszaélés miatt ítélte el a vádlottat.

Továbbá enyhítette az elsőfokú döntést annyiban, hogy az egy éves felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejét a korábbi három évről két évre csökkentette, illetve a gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vádja alól felmentette Bácskai Jánost.

A döntés ellen a fellebbviteli katonai ügyész és a védelem is fellebbezett. Erre azért volt lehetőség, mert a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottat a gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vádja alól.

Tavaly július óta, ha az első- és másodfokú döntések úgy térnek el egymástól, hogy az egyikben felmentik, a másikban pedig bűnösnek mondják ki a vádlottat, akkor lehetőség van harmadfokú eljárás lefolytatására. A harmadfokú eljárást a Legfelsőbb Bíróság folytatja le.