Gusztáv
3 °C
7 °C

K&H: Elítélték a maffiaellenes központ exvezetőjét

MTI
2007.05.21. 12:07

Hivatali visszaélésben bűnös Bácskai János, a maffiaellenes központ egykori vezetője a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn kihirdetett részben jogerős ítélete szerint. A Kulcsár Attilával, a brókerbotrány főszereplőjével összefüggő ügyben a másodfokú bíróság megváltoztatta az első fokon eljárt Csongrád Megyei Bíróság korábbi ítéletét és hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás helyett hivatali visszaélés miatt ítélte el a vádlottat.

Továbbá enyhítette az elsőfokú döntést annyiban, hogy az egy éves felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejét a korábbi három évről két évre csökkentette, illetve a gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vádja alól felmentette Bácskai Jánost.

A döntés ellen a fellebbviteli katonai ügyész és a védelem is fellebbezett. Erre azért volt lehetőség, mert a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottat a gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vádja alól.

Tavaly július óta, ha az első- és másodfokú döntések úgy térnek el egymástól, hogy az egyikben felmentik, a másikban pedig bűnösnek mondják ki a vádlottat, akkor lehetőség van harmadfokú eljárás lefolytatására. A harmadfokú eljárást a Legfelsőbb Bíróság folytatja le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!