Hajléktalanszálló építése ellen tiltakoztak Kőszegen

MTI
2007.05.21. 14:53

Egy hajléktalanszálló építése ellen tiltakoztak hétfőn Kőszegen, a Sáncárok utca lakói. A családi házas övezetben élők attól tartanak, hogy a hajléktalanok miatt romlik majd a városrész közbiztonsága, atrocitások érhetik a lakókat, a környéken elértéktelenednek az ingatlanok. Kőszegen jelenleg is működik egy szállás, ahol 12 hajléktalant látnak el; az előző önkormányzat címzett támogatásként elnyert 200 millió forintot, amelynek egy részét a helyi idősek otthonának felújítására, másik részét a hajléktalanszállás korszerűsítésére fordítja. A problémát az okozza, hogy a város nem a hajléktalanszállás épületét újítja fel, hanem a Sáncárok utcai ingatlant, ahol eddig az idősök otthonának egyik részlege működött, helyettük pedig hajléktalanokat kíván befogadni az épületbe, mondta el Horváth Andrea, a demonstráció egyik szervezője, független önkormányzati képviselő.

Az utca lakói azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat a régi hajléktalanszálló épületét újíttassa fel és ne helyezze át az intézményt a Sáncárok utcába. Többen élő láncot alkotva fogadták hétfőn a kivitelezést végző cég munkásait és csak azután engedték be őket a munkaterületre, hogy megtekintették az érvényes építési engedélyt. Huber László, Kőszeg polgármestere elmondta: a döntést a hajléktalanszálló megépítéséről még az előző önkormányzat hozta meg. A város jelenlegi anyagi helyzete - 300 millió forinthoz közelítő költségvetési hiánya - nem teszi lehetővé, hogy máshol építsék meg a hajléktalanszállót, ha így döntenének, nemcsak a magasabb költségeket kellene vállalniuk, hanem az elnyert támogatás egy részét is vissza kellene fizetniük.

A polgármester véleménye szerint a beruházásnak köszönhetően lényegesen jobb körülmények közé kerültek az idős emberek. Huber László szerint a lakóknak nem kell tartaniuk a hajléktalanoktól, hiszen a korábbi szálláshelyen sem volt velük gond. "Ők nem bűnözők, hanem a társadalom perifériájára szorult emberek, akiken kötelességünk segíteni" - mondta.