Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Intézkedési terv a rendőrválság megoldására

MTI
2007.05.24. 14:40

Intézkedési tervet készített az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) azért, hogy helyreálljon a rendőrségbe vetett bizalom, tájékoztatta a tárca államtitkára csütörtökön az MTI-t. Kondorosi Ferenc közleményében azt írta: Magyarországnak erős, határozott és igazságos rendőrségre van szüksége. Ennek érdekében olyan gyors és hatékony intézkedésekre van szükség, melyek egyszerre képesek helyreállítani a rendőrök önbizalmát és a polgárok bizalmát a rendőrök iránt.

Az intézkedési terv főbb elemei közé tartozik a rendőri tevékenység ellenőrzési rendszerének felülvizsgálata és eszköztárának bővítése, a valódi civil kontrollt megvalósító, független rendészeti panasztestület létrehozása. A tervben szerepel a parancsnoki felelősség erősítése, a kooperatív vezetési módszerek meghonosítása, a folyamatos kockázatelemzés az állomány körében és a hivatásos szolgálatra való alkalmasság szabályainak felülvizsgálata és szigorítása. Ugyancsak szerepel a tervben a rendőri etika szabályainak hangsúlyosabb oktatása és elsajátíttatása valamint az átfogó, határozott jövőképet előrevetítő rendvédelmi stratégia megalkotása.

Az államtitkár szerint a polgárok a rend fenntartását és a tisztességet várják el a rendőrségtől, a munkájukat tisztességgel végző rendőrök pedig jogosan várják el a bizalmat, a támogatást és a megbecsülést a társadalom és a kormány részéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!