Közbeszerzési bírság eljárás nélküli útépítés miatt

MTI
2007.05.24. 21:19

Az érdi önkormányzatot kétmillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság, mivel közbeszerzési eljárás nélkül rendelt meg egy olyan út építését, ami nem speciális technológiával készült, tehát nem csak egy vállalkozó lett volna képes elvégezni a munkát. A szabálytalanságoz az Állami Számvevőszék az önkormányzat ellenőrzésekor fedezte fel. Az ÁSZ eljárást indítványozott a döntőbizottságnál, a határozat a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Az önkormányzat még 2005-ben közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül 55,5 millió forint összegű útépítési szerződést kötött egy céggel úgy, hogy az építéshez szükséges mart aszfaltot - további 16 millió forint értékben - ingyen bocsátotta a vállalkozó rendelkezésére. A mart aszfalt veszélyes hulladék, de több cég is vállalja, hogy ebből utat épít.

Az önkormányzat azért választotta partnerül a T-Road Kft.-t, mert az egy helyszíni keverőt és speciális bitumen emulziót használva olcsóbb volt a másik két szóba jöhető cégnél. Az önkormányzat arra hivatkozott az eljárás során, hogy az általa választott cég egyedül képes csak ilyen áron erre a munkára. A döntőbizottság viszont úgy vélte, hogy amíg nem zajlik le egy közbeszerzés, addig nem lehet tudni, hogy ki az olcsóbb és ki a drágább. A technológia pedig nem egyedi annyira, hogy beleférjen a törvény kritériumaiba. Így mindenképpen közbeszerzést kellett volna kiírni az útépítésre.