Súlyos szabálytalanságok a vasúti pályadíjak ügyében

MTI
2007.05.24. 21:49

A Magyar Vasúti Hivatal súlyos szabálytalanságokat tárt fel a vasúti pályadíjak megállapítására és a pályakapacitások forgalmazására létrehozott Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft-nél, továbbá a MÁV Zrt-nél. A GySEV Zrt hálózatán csak kisebb szabálytalanságokat állapítottak meg, közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. A Magyar Vasúti Hivatal elvégezte a hazai vasúti pályahálózatok használati díjainak első vizsgálatát annak érdekében, hogy a vasúti áruszállítás versenyképesebbé tételét szolgáló díjrendszert lehessen bevezetni.

A Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. nem végezte el díjszabási feladatait, és nem alakította ki az európai rendszerben értelmezhető és hatóságilag ellenőrizhető díjakat, kedvezményeket és felárakat, ezért a hivatal 5 millió forint piacfelügyelei bírsággal sújtotta, és az összes hiányosság két hónapon belüli kijavítására kötelezte.

A Magyar Vasúti Hivatal azt is megállapította, hogy a MÁV Zrt pályáinak használatáért az egyes vasúttársaságoktól jelentősen eltérő pályadíjat szedett, illetve a MÁV-csoporttól független vasúti társaságokat jelentősen és tendenciózusan túlszámlázta. Az érintett társaságok a Magyar Vasúti Hivataltól nem kértek jogorvoslatot, ezért a hivatal a két szerv együttműködési megállapodásának megfelelően az ügyet átadta a Gazdasági Versenyhivatalnak.

A Magyar Vasúti Hivatal közölte, céljuk, hogy az állami vasúti infrastruktúrát kezelő társaságok költségeit és a vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségeit elszámoltathatóvá tegye a hatóságok és az adófizetők számára, illetve a a hazai vasúthálózatok használatának versenyképessé tétele.