Csoportos létszámleépítés a nyíregyházi kórházban

MTI
2007.05.29. 12:48

Csoportos létszámleépítést rendelt el a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban az intézményt fenntartó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés. A testület egyhangú szavazással hozta meg a százhatvan dolgozót érintő döntését keddi nyíregyházi ülésén. A leépítésre a megváltozott ellátási struktúra és az ahhoz kapcsolódó kapacitási és finanszírozási változások miatt kerül sor, mondta Fülöp István, a közgyűlés fideszes elnöke a tanácskozáson.

A súlyponti kórházak közé került nyíregyházi gyógyintézetben az aktív ágyak számát 1768-ról, 1339-re csökkentették, s az ebből eredő veszteséget csak kismértékben enyhíti, hogy 130 krónikus és 70 rehabilitációs ágyat visszakapott az intézmény. Az ágyszámok változásával párhuzamosan az úgynevezett fekvőbeteg-volumen az október-március hónapokra engedélyezett 37 000 pontról, az április-szeptemberi időszakra 30 000-re csökkent, és ez a féléves időszakra számítva 900 millió forintos bevételkiesést jelent a kórháznak.

Pintérné Gönczi Ágnes, a gyógyintézet főigazgató-orvosa az ülésen elmondta: a 160 embert érintő leépítés során 85 nyugdíjast, illetve 39, a nyugellátást most elért dolgozót bocsátanak el, így az aktív alkalmazottak közül lényegében 46-an kényszerülnek távozni. Az egészségügyi szakellátást nem érinti a csoportos leépítés, a háttérszolgálatok, így például a műszaki, a munkaügyi, az informatikai vagy adminisztrációs osztály létszámát csökkentik.