Piroska
3 °C
4 °C

Mikola: a várólisták alkotmányos aggályokat vetnek fel

MTI
2007.05.29. 12:48

Mikola István szerint az egyre hosszabb kórházi várólisták alkotmányos aggályokat vetnek fel. Az Orbán-kormányegészségügyi minisztere hangsúlyozta: meg kell szüntetni azt a korrupcióval fenyegető és alkotmányosan is aggályos helyzetet, hogy a járulékot fizető vagy nyugdíjas magyar betegek a kormányzati megszorítások és a teljesítmény-volumenkorlát miatt várólistára kerülnek, miközben az üresen álló ágyakat a "fizetőképes kereslet rendelkezésére bocsátják".

Elfogadhatatlan, hogy döntően önkormányzati tulajdonban lévő intézmények az üresen álló ágyakon pénzért lássanak el akár külföldi, akár magyar betegeket, tette hozzá. A fideszes politikus szerint valódinak tűnik az a következtetés, hogy ez az egész azért történik, mert a kormány így akar helyet csinálni a magánbiztosítóknak, így akarja kiépíteni a fizetőképes keresletre épülő magánszektort. Mikola Úgy véli: az Egészségügyi Minisztérium által szorgalmazott vegyes biztosítási rendszer lenne a legrosszabb megoldás az ország számára, még a tisztán profitérdekelt modellnél is rosszabb.

Mikola István kiemelte: a Fidesz szerint a jelenlegi helyzetben vissza kell térni a népegészségügyi adatokra alapozott politikához, a kórházak és a járóbeteg-szakellátás kapacitásait a népegészségügyi helyzethez kell igazítani, valamint azonnal el kell törölni a teljesítmény-volumenkorlátot, és "hagyni kell dolgozni" az intézményeket és az orvosokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!