Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mikola: a várólisták alkotmányos aggályokat vetnek fel

MTI
2007.05.29. 12:48

Mikola István szerint az egyre hosszabb kórházi várólisták alkotmányos aggályokat vetnek fel. Az Orbán-kormányegészségügyi minisztere hangsúlyozta: meg kell szüntetni azt a korrupcióval fenyegető és alkotmányosan is aggályos helyzetet, hogy a járulékot fizető vagy nyugdíjas magyar betegek a kormányzati megszorítások és a teljesítmény-volumenkorlát miatt várólistára kerülnek, miközben az üresen álló ágyakat a "fizetőképes kereslet rendelkezésére bocsátják".

Elfogadhatatlan, hogy döntően önkormányzati tulajdonban lévő intézmények az üresen álló ágyakon pénzért lássanak el akár külföldi, akár magyar betegeket, tette hozzá. A fideszes politikus szerint valódinak tűnik az a következtetés, hogy ez az egész azért történik, mert a kormány így akar helyet csinálni a magánbiztosítóknak, így akarja kiépíteni a fizetőképes keresletre épülő magánszektort. Mikola Úgy véli: az Egészségügyi Minisztérium által szorgalmazott vegyes biztosítási rendszer lenne a legrosszabb megoldás az ország számára, még a tisztán profitérdekelt modellnél is rosszabb.

Mikola István kiemelte: a Fidesz szerint a jelenlegi helyzetben vissza kell térni a népegészségügyi adatokra alapozott politikához, a kórházak és a járóbeteg-szakellátás kapacitásait a népegészségügyi helyzethez kell igazítani, valamint azonnal el kell törölni a teljesítmény-volumenkorlátot, és "hagyni kell dolgozni" az intézményeket és az orvosokat.