Auguszta
-4 °C
2 °C

Száznégy pedagógus kap felmondólevelet Debrecenben

MTI
2007.06.04. 20:28

Szakmaiatlan és gyermekellenes az új közoktatási törvény, jelentette ki Halász D. János, Debrecen fideszes alpolgármestere hétfői sajtótájékoztatóján. Elmondta, a törvényből következő, kényszerű döntés eredményeként a napokban száznégy pedagógus már biztosan felmondólevelet kap a városban. Az oktatási és szociális ügyekért felelős városvezető elmondta, szeptember 1-jétől Debrecenben várhatóan 116 pedagógussal kevesebben kezdik a tanévet.

Tizenegy olyan osztály van, ahol nincs meg az előírt 23 fős gyermeklétszám. Öt hátrányos helyzetű gyermekeket felzárkóztató csoport után pedig szeptember 1-jétől megszűnik a normatív támogatás. A kis létszámú osztályokat a törvény értelmében össze kellene vonnia az önkormányzatnak, Halász D. János szerint azonban ez sérti a gyermekek érdekeit és az esélyegyenlőséget. Ezért a debreceni önkormányzat saját pénzből továbbra is fenntartja ezt a 16 osztályt a következő tanévben is.

A következő napokban így 104 pedagógus kapja meg Debrecenben felmondó levelét, 12 oktatói státuszért pedig még küzdenek. Öröm az ürömben - mondta az alpolgármester -, hogy nem kell iskolát bezárni Debrecenben.