Hétezren halnak meg évente gyomor- és bélrákban

MTI
2007.06.06. 14:47
Évente mintegy ötezer ember hal meg vastagbélrákban, kétezer ötszázan pedig gyomorrákban - mondta a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke szerdán Tihanyban, a társaság hatnapos nemzetközi kongresszusának zárónapján.

A vastagbélrák már a második helyre sorolható (a tüdõrák után) a Magyarországon leggyakrabban elõforduló daganatos megbetegedések között - mondta Rácz István professzor. Pedig a béldaganat minden más rákfajtával szemben a leginkább megelõzhetõ, illetve az lenne, ha a rendszeres szûrés (endoszkópos béltükrözés) megoldott volna.

Százezrek szûrésérõl lenne szó (elsõsorban az 55-65 évesek körérõl), és ehhez jelentõs mûszerbeszerzés, továbbá a szûrõhálózat kiépítése szükséges, amelyre az egészségügy jelen pénzügyi helyzetében nincs reális lehetõség - mondta a társaság elnöke -, pedig nem túl sok pénzrõl lenne szó indulásként.

Rácz "mindössze másfél milliárd forintos egyszeri beruházással kialakítható lenne - a jelenlegi endoszkópos centrumokra ráépítve - a szûrõhálózat". Ahol rendszeres gyomor- és vastagbél szûréseket végeznek (USA és Lengyelország), ott "tízéves viszonylatban mintegy 30 százalékkal csökkent a daganatos megbetegedés".