Iskolát épített Székelyföldön a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

MTI
2007.06.10. 15:29
Az iskolát, óvodát, orvosi rendelőt és tanítói lakást magába foglaló épület ünnepélyes avatóján részt vett a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet két jószolgálati nagykövete, Lévai Anikó és Kovács Kokó István is. A segélyszervezet közel 140 millió forintot költöttött a térségben segélyezésre, újjáépítésre - közölte az MTI-vel Lehel László, igazgató.

A magyarországi protestáns egyházak által létrehozott segélyszervezet az elsők között jelentkezett a térségben a 2005 augusztusában pusztító árvíz után, hogy enyhítsen a bajba jutottak helyzetén. Gyorssegéllyel kezdte segítségnyújtási programját, akkor azonnal szállítmánnyal érkezett közel tíz faluba. Ezt követte az újjáépítési munka, amelyből a szervezet tevékenyen vette ki részét. Hodgya, Farcád és Bikafalva 78 családjának osztott ki vásárlási utalványokat, amelyekért építőanyagot és faanyagot vásárolhattak.

Siménfalván 12 roma család számára építettek házat, ennek köszönhetően azok sátrakból új házakba költözhettek. A gyerekeknek külön 245 darab karácsonyi csomagot osztottak ki, a segélyszervezet részt vett a bikafalvi református templom helyreállításában, Kiskadácson pedig új gyülekezeti és közösségi házat épített. Az újjáépítési program utolsó akciója a hodgyai intézmény felépítése volt.

Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete köszönetet mondott az adományokkal segítő magánszemélyeknek és közületeknek, hangsúlyozva, hogy a szeretet és a szolidaritás tartja össze a magyarságot. A községi önkormányzat díszpolgári címet adományozott Lévai Anikónak és Lehel Lászlónak.