Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Autókat bérelne a kormány

MTI
2007.06.13. 18:16

A kormány döntött arról, hogy ne csak autóvásárlásra, hanem autóflotta üzemeltetésére is lehessen központosított közbeszerzést kiírni - közölte Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón szerdán Budapesten.

Az államtitkár emlékeztetett arra, az olcsóbb és hatékonyabb állam megteremtésének ma már láthatóak az eredményei: feleannyi vezető van a minisztériumokban, kormányzati autóból pedig 42 százalékkal kevesebb lett. A kevesebb autó azt jelenti, hogy a kormányváltás óta 319 kocsit adtak el a tárcák, tehát 440 maradt összesen.

Gál J. Zoltán közölte: további költségcsökkentést lehet elérni, ha a központi közbeszerzésen "gépjármű-flottaüzemeltetési szolgáltatásokat" is lehet vásárolni. Ha a tárcák nem megveszik az autókat, hanem flottaüzemeltetési szolgáltatást vásárolnak, akkor a jelenlegi 440 minisztériumi autóval számolva évi 300 milliót lehet megtakarítani az új megoldással - hangoztatta.

Hogy ténylegesen mekkora lesz a megtakarítás, az attól függ, pontosan milyen feltételeket kínálnak majd a pályázók. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormánydöntés csak az első lépés, a közbeszerzési pályázat ezután, de a tervek szerint még az idén várható.