Piroska
-2 °C
5 °C

Fodor elbúcsúztatta a német szemetet

MTI
2007.06.20. 11:17

Ácsról szerdán megkezdték a törvényellenesen Magyarországra jutott szemét visszaszállítását Németországba, az első kamiont Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter indította útnak, miután "vissza a feladónak" matricát ragasztott a teherautó hátuljára.

"Az illegálisan Magyarországra érkezett szemetet vigyék azok vissza, akiktől ide érkezett. Ennek a 4100 tonna szemétnek, ami törvényellenesen Magyarországra érkezett, a feladónál van a helye" - mondta Fodor Gábor a szemétbálák előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter kiemelte, Németország egyelőre a szemét több mint felét ismerte el olyan anyagként, amelyért felelősséget vállal. A környezetvédelmi tárca reméli, hogy a maradék visszaszállítását is el tudja érni. A most indult akcióban Ácsról 350 tonna, Kiskunmajsáról 180 tonna és Kunbajáról 1250 tonna szemetet juttatnak vissza a német fél költségén Baden-Württenbergbe és Bajorországba. A zöldhatóságok eddig összesen 70 millió forint bírságot vetettek ki az illegális hulladékszállításban érdekelt magyar cégekre, és további szankciók várhatók.